Belvárosi látnivalók

Magyarország második legnagyobb városa, a keleti országrész tudományos és kulturális központja, fesztiválváros. A protestantizmus fellegvárát gyakran emlegetik „kálvinista Róma”-ként is. Debrecent napjainkban dinamikus fejlődés, megújuló városkép jellemzi. A belvárosban sétálóövezetté alakított főtér lenyűgözi a látogatókat, hangulatos teraszaival, nyáron ezernyi virággal feldíszített utcáival mediterrán hangulatot áraszt.

A cívisvárosba látogatóknak érdemes megismerkedniük a gyönyörű óvárossal. A városközpontban lévő Kossuth téren megcsodálhatják az 1912-ben emelt Kossuth szobrot, és a város szimbólumává vált Református Nagytemplomot, melynek helyén már a 12. században is templom állt. A Nagytemplom mögött található Debreceni Református Kollégium, melynek falai között egyik legnagyobb költőnk, Csokonai Vitéz Mihály is tanult.

A város központi utcájának neve, melyről már 1527-ben is tettek említést, annak történetére utal, hiszen korábban az utca két oldalán kereskedők, kézművesek árulták portékáikat. Bár a Piac utca az évszázadok alatt sokat változott, korábbi jellegére a máig álló gyönyörű kereskedőházak, villajellegű épületek ma is emlékeztetik az ide látogatókat.

A belvárosban található, romantikus stílusban épült, gyönyörű Csokonai Nemzeti Színházat is érdemes megtekinteniük a városunkba látogatóknak. Az épület homlokzatát két allegorikus nőalak és hat költőszobor díszíti.

A Nagyállomás felé haladva érdemes megcsodálni a Szent Anna utcán található Szent Anna Székesegyházat is, melynek helyén a 18. században még egy barokk stílusú templom állt. Jelenlegi formáját a 19. században kapta meg.

Debrecen belvárosa kiállításokban is bővelkedik. Az 1930-ban megnyílt Déri Múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat. A múzeum talán leglátogatottabb kiállítása a Munkácsy Teremben kiállított trilógia, melyen Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét dolgozta fel.

A kortárs művészet fellegvára a szintén a Déri Múzeum szomszédságában található Modem. Folyamatosan megújuló, időszakos kiállításokkal várja az érdeklődőket, emellett pedig többek között múzeumpedagógiai programokkal, tárlatvezetéssel és filmklubbal teszik színesebbé az itt töltött időt.

Szobafoglalás